Kunsten å søke jobb i Norge

Av Karin Ellis

Arbeidsledigheten i Norge har vært blant den laveste i Europa i en årrekke. Norge hadde en økonomisk nedgangstid etter et dramatisk fall i oljeprisen, men i 2018 er det blitt mindre arbeidsledighet og færre oppsigelser enn før fallet i oljeprisen.

Det er nå mange ledige stillinger og for få jobbsøkere, noe som har ført til mangel på kvalifisert arbeidskraft i Norge. I mange tilfeller klarer ikke norske arbeidsgivere å finne kvalifiserte kandidater for sine stillinger, og noen ganger må de ansette mindre kvalifiserte kandidater enn de hadde håpet på. Det er derfor et bra tidspunkt å søke jobb i Norge.

Utfordringene med å finne arbeid bør imidlertid ikke undervurderes. Det kan være vanskelig for utenlandske arbeidssøkere å få jobb i Norge – dette gjelder spesielt den første jobben, og ikke minst hvis du mangler tidligere arbeidserfaring. Norske arbeidssøkere sliter også med å få sin første jobb, siden de fleste arbeidsgivere ser ut til å ønske å ansette personer med arbeidserfaring.

‘Kunsten å søke jobb i Norge’ er skrevet spesielt for arbeidssøkere som ikke har vokst opp i Norge og vil hjelpe deg med å knekke de skjulte kodene på det norske arbeidsmarkedet. Den er skreddersydd for ditt behov og vil veilede deg trinn for trinn gjennom jobbsøkingsprosessen med tips om hva som er lurt å gjøre.

Du vil lære hvordan du bør lese og tolke stillingsannonsen og hvordan du skal skrive søknadsbrev og CV som passer i det norske arbeidsmarkedet. Boken forklarer hva du bør legge vekt på, slik at du kan fremstille deg selv på en troverdig måte ovenfor de som skal ansette deg. Du får råd om hvordan du kan håndtere den ekstra utfordringen det er å være utenlandsk arbeidssøker, og du vil lese om hvilke feil utlendinger vanligvis gjør når de søker jobber i Norge.

Denne boken vil også forklare hvordan norske arbeidsgivere tenker og hva de prioriterer når de velger kandidater. I tillegg dekker den personlighetstester, hvorfor de brukes og hvordan du bør håndtere disse.

Denne boken er basert på mine egne erfaringer, både som jobbsøker og leder hvor jeg bl.a. drev med rekruttering. Den er også basert på resultater fra forskning, samt innspill fra norske arbeidsgivere og utenlandske jobbsøkere på kursene mine. Ved å dele denne informasjonen med deg, tror jeg du vil bli bedre forberedt og få økt selvtillit når du søker jobber i Norge.

Dette er et eksempel på typiske tilbakemelding jeg får fra kurset med samme navn som boken:
Jeg deltok på ‘Kunsten å søke jobb i Norge’, og nå har jeg funnet en stilling innenfor mitt fagfelt i et norsk selskap. Det var en svært krevende, men veldig interessant serie med intervjuer, og jeg var heldig som greide å nå målet mitt. Jeg tror personlig at kurset hjalp meg veldig, både med jobbsøknaden og forberedelsene til intervjuene. Jeg klarte å huske de fleste av de viktige rådene fra kurset ditt. Til slutt vil jeg gjerne rette en stor takk til deg for at du deler svært nyttig og effektiv informasjon!

 

Denne boken finnes også på engelsk under tittelen ‘Applying for jobs in Norway’, vennligst se den engelske versjonen for informasjon om denne utgaven.